Sv. Jan Pavel II. ke Služebníkům utrpení

Jan Pavel II.

Rád vyjadřuji svůj srdečný pozdrav vám všem, kteří jste chtěli vykonat tuto návštěvu u Petrova Nástupce, při příležitosti desátého výročí založení vašeho Institutu. Buďte vítání!

Setkání Služebníků utrpení a Jana Pavla II.Drazí bratři a sestry!Zdravím Mons. Benigno Luigi Papa, arcibiskupa Taranta, který vás doprovází, a děkuji mu za laskavá slova, která ke mně vašim jménem pronesl. Přeji si také vyjádřit vašemu zakladateli, Mons. Pietro Galeone, a celé vaší rodině „Služebníků utrpení“ nejvyšší uznání za dílo, které vykonáváte v Itálii i v dalších zemích, následováním Krista, který svým utrpením vykoupil svět.

Váš Sekulární institut se zrodil na výslovné přání svatého Pia z Pietrelčiny, s cílem sloužit těm, kdo trpí. V průběhu deseti let značně vzrostl a stal se nástrojem naděje pro mnoho osob těžce zkoušených na těle i na duchu. Vy jste povoláni hlásat Evangelium utrpení osvíceného vírou. V Apoštolském listě Salvifici Doloris jsem psal, že pro křesťany „Evangelium utrpení znamená nejenom přítomnost utrpení v Evangeliu, jako jednoho z témat Dobré zprávy, ale rovněž jako zjevení spasitelné síly a spasitelného významu utrpení v mesiánském poslání Krista, a následně v poslání a povolání církve“ (čl. 25).

Drazí, když se díváme na mrak fyzické a duchovní bolesti, který zahaluje lidstvo, jak potřebné je svědectví, které vy dáváte! Jako „Služebníci utrpení“ buďte tichými ‚Šimony‘, kteří pomáhají těm, kdo jsou ve zkouškách, a ujišťují je, že Bůh nezapomíná na žádnou slzu, ale naopak je všechny sbírá a zapisuje je do své knihy (srov. Žalm 56, 9).

Jděte ve šlépějích otce Pia, jehož učení je stále velmi aktuální; jím se stále inspirujte. Buďte jako on apoštoly modlitby a utrpení! Modlitba osvěcuje srdce a připravuje ho k přijetí utrpení; utrpení přijaté s pokorným odevzdáním se Bohu otevírá duši k pochopení bolesti druhých.

Svatá Panna ať vás doprovází a pomáhá vám stávat se stále věrnějšími vašemu poslání v Církvi. S tímto přáním vám všem žehnám.

Město Vatikán, čtvrtek 2. prosince 2004

Podpis Jana Pavla II.

Myšlenka Padre

04. 03. 2020

Jakoukoli Boží vůli nelze přijmout jinak než vírou. Rozum ať je na svém místě, ať do Boží vůle nezasahuje a stará se o své věci, aniž by se vměšoval do oblasti někoho jiného, tedy do oblasti nadpřirozené. Po přijetí Boží vůle může rozum doprovázet víru a sdílet se s ní, ale nemá se stavět před víru a před Boží vůli.

"Ogni volontà di Dio non ha altra accoglienza se non quella della fede. La ragione stia al suo posto, non intervenga sulla volontà di Dio e si faccia i fatti suoi, senza invadere il campo altrui, cioè il soprannaturale. Dopo l’accoglienza, la ragione può accompagnare la fede con la condivisione, ma non deve anteporsi alla fede e alla volontà di Dio."